Paradentose – hvad er det, og hvad er årsagerne til, at man får det?

Folk har tendens til at glemme en masse, når de er på farten. Folk fylder hovederne med en masse arbejde fra deres hverdag, som der skal ses til. Naturligvis ønsker de ikke at præstere dårligt, eller at komme for sent på arbejde. Derfor er mange nødsaget til at være disciplinerede nok til at vågne tidligt op om morgenen, så de ikke glemmer grundlæggende hverdagspraksisser, såsom at børste deres tænder.

At børste tænderne tidligt om morgenen kan hurtigt blive glemt, hvis man er på farten. Dette er en af årsagerne til bl.a. huller i tænderne, der udvikler sig blandt mennesker over hele verdenen. At børste tænder en enkelt gang om dagen er heller ikke nok, fordi det giver bakterierne mulighed for at udvikle sig til plak på tænderne – en tynd og klæbrig film af bakterier overtrukket omkring tænderne, hvor den herefter invaderer de indre lag af tænderne før, det når ind til knogler og væv i tandkødet.

Til dig som ikke er bekendt med paradentose, skal det siges, at det almindeligt er kendt som en konsekvens af de tidlige stadier, der ses ved betændte gummer – altså tandkødsbetændelse. Paradentose opstår som følge af dårlige vaner med tandplejen. De tidlige stadier af paradentose går ofte ubemærket hen, fordi personer, der lider af paradentose ikke vil føle nogen smerte fra tænderne eller tandkødet. Dog kan dette tandproblem komme til syne til et tandeftersyn af tandlægerne ved søerne, som vil identificere sygdommen på et røntgenbillede.

Årsagerne til paradentose

De væsentligste årsager til, at folk lider af paradentose er som følge af overset tandkødsbetændelse og plakopbygning på deres tænder.

Plak er dannelsen af de bakterier, der lever på tænderne. Det er en klæbrig type bakterie, som invaderer de første lag af tænderne – også kendt som den hårde mineralbelægning kaldet emaljen. Når emaljen udtømmes fra invasionen af plak, vil bakterierne angribe de næste lag af tænder, som er langt mindre modstandsdygtige overfor plak og syre. Hvis ikke det forhindres i tide, vil plakken herefter invadere de inderste lag i tænderne, og derefter knoglerne i tandkødet – hvorfor en dygtig tandlæge i København eller omegn ofte vil undersøge eller bemærke tændernes placering ved undersøgelse af paradentose.

 

Tandlæge Erik Strange
Borups Alle 7
2200 København N
Tlf. 38 34 67 86

| July 18th, 2015 | Posted in paradentose, tandkødsbetændelse, Tandlæge |

Leave a Reply